Άγιος Σπυρίδων

Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι ο πολιούχος και προστάτης των Ελαφονησιωτών. Ο ναός βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού πάνω σε μια βραχονησίδα που τη στολίζουν θαλασσόκεδρα. Σε συνδυασμό με το γεφύρι που ενώνει το ναό με το λιμάνι, αποτελεί το σύμβολο του τόπου.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας κτίστηκε μαζί με τον οικισμό της Ελαφονήσου από τους πρώτους κατοίκους του νησιού που ήρθαν από την Μάνη το 1858 και  ανακαινίστηκε το 1862 Σε μια επιγραφή διαβάζουμε «κτήτορες Πασχάλης Γερακάρης και Φλωρούσα Δραγονίτσα σύζυγός του». Ο ίδιος ο Άγιος επέβαλε την παρουσία του στο νησί, αλλά και το σημείο ανοικοδόμησης του ναού. Πρόκειται για το μοναδικό ναϊκό ιστορικό μνημείο του νησιού.

Το εσωτερικό του ναού είναι απλό. Στο τέμπλο του -φτιαγμένο από πέτρα Μάλτας- βρίσκονται οι εικόνες της Παναγίας της Βρεφοκρατούσης και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (χρον. 1870), εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα, του Αγίου Σπυρίδωνα, της Σύναξης των Αρχαγγέλων (χρον. 1882) και η εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (1882). Στο Ιερό του Ναού, φυλάσσεται εικόνα με παραστάσεις πολλών Αγίων (σε 5 ζώνες) λαϊκής τεχνοτροπίας του 18ου αιώνα και μεγάλη εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος με την υπογραφή: «Αναστ. Γιάννουκλας έγραψεν. Εν Καλάμαις 1926″. Επίσης εικόνα του Αγ. Γεωργίου του δρακοντοκτόνου (διάστ. 1,60 Χ 0,775μ.) που παρουσιάζει ιστορικό ενδιαφέρον.

Το γεφυράκι που συνδέει το ναό με το λιμάνι χτίστηκε περίπου το 1954-1955. Όταν ακόμη δεν υπήρχε το γεφύρι οι χωριανοί πατούσαν πάνω στα βράχια για να πάνε στην εκκλησία. Θυμούνται ακόμα τις νύφες που τις πήγαιναν αγκαλιά στην εκκλησία για να μην βραχούν.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Terms Of Use   Sitemap