Δίδυμοι Ναοί (Κοίμηση της Θεοτόκου - Αγία Άννα)

Πρόκειται για δυο μικρούς ναούς , σε επαφή μεταξύ τους , αφιερωμένοι ο ένας στη Κοίμηση της Θεοτόκου και ο άλλος στην Αγία Άννα.

Ο Ναός της Κοιμήσεως , που χρησιμοποιείται και ως κοιμητηριακός για το χωριό είναι ο παλαιότερος , χτισμένος αρχικά ίσως πριν από το 10ο αιώνα , ενώ ο Ναός της Αγίας Άννης πιθανόν ανήκει στο 12ο αιώνα.

Στο εσωτερικό και των δύο Ναών , που είναι μονόχωροι θολοσκεπείς με ένα ενισχυτικό τόξο , σώζονται αξιόλογες βυζαντινές τοιχογραφίες διαφόρων περιόδων .

Στην Αγία Τράπεζα της Κοιμήσεως είναι τοποθετημένη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιγραφή της Ρωμαϊκής περιόδου του πρώτου αιώνα μ. Χ. ή των αρχών του Δευτέρου (Χάρις Καλλιγά – Έντυπο από τα Θυρανοίξια των διδύμων Ιερών Ναών -2006)

Το 2004 το μνημείο παρουσίαζε ρωγμές και είχε φτάσει στα όρια της κατάρρευσης . Έτσι με το ενδιαφέρον των κατοίκων του χωριού , του Εφημερίου π. Στυλιανού Τσιγκούνη , με την εποπτεία της 5ης Ε.Β.Α. , τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λεβέντη και τη μέριμνα και το συντονισμό των Αρχιτεκτόνων Α. κ Χ. Καλλιγά , ο Ναός ολοκληρώθηκε και ανακαινίσθηκε εκ βάθρων και από το καλοκαίρι του 2006 περιμένει επισκέψιμος τους προσκυνητές του.

Εορτάζει κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου κατά τον εορτασμό της ¨Απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ¨ ή αλλιώς στα ¨Εννιάμερα της Παναγίας ¨.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Terms Of Use   Sitemap