Χ2 - Κυπαρίσσι – Κρεμαστή

Κατηγορία Ορεινή πεζοπορία
Διαδρομή Διάσχιση
Μήκος (μ.) 10.099
Κατάσταση εδάφους (μ.) Μονοπάτι 7.404
Χωματόδρομος 3.695
Ασφαλτόδρομος -
Υψόμετρο (μ.) αρχή 45
τέλος 880
χαμηλότερο 45
υψηλότερο 1.083
Συνολική κατεύθυνση πορείας Δυτική
Δυσκολία 3 (1-5)
Σήμανση ΝΑΙ

Πρόκειται για μια κλασική και αρκετά γνωστή διαδρομή, που χρησιμοποιείται συχνά από ορειβατικούς συλλόγους και μεμονωμένους πεζοπόρους πάνω στο παλιό μονοπάτι που ένωνε τα δύο χωριά. Ξεκινά από ένα χαρακτηριστικό σημείο στο δρόμο Βρύσης – Παραλίας, δύο από τους συνοικισμούς του Κυπαρισσιού – ο τρίτος είναι η Μητρόπολη – λίγο κάτω από το σχολείο της Βρύσης, δίπλα από μια μεγάλη βελανιδιά. Ακολουθεί αρχικά έναν χωματόδρομο με δυτική κατεύθυνση, που μετά από 1.700 μ. περίπου φθάνει σε μία στάνη.

Από εκεί ξεκινά το παλιό μονοπάτι που ανηφορίζει ελικοειδώς, αρχικά με βόρεια κατεύθυνση και στη συνέχεια δυτικά. Μετά από 2.500 μ. φθάνει στο ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας. Εκεί διασταυρώνεται με το μονοπάτι Χ5: Παλιόχωρα – Αγία Βαρβάρα.Το μονοπάτι είναι αρκετά φαρδύ και σε πολλά σημεία του υπάρχουν υπολείμματα από το παλιό καλντερίμι. Η θέα σ’ όλη τη διάρκεια της ανάβασης προς το κόλπο του Κυπαρισσιού είναι καταπληκτική. Μετά την Αγία Βαρβάρα το μονοπάτι κινείται σε ελατοσκεπές τοπίο, πάντα δυτικά και μετά από 1.100 μ., στο σημείο που διασχίζει μια ρεματιά, συναντά το μονοπάτι Χ4 προς την Μπαμπάλα. Μετά το ρέμα συνεχίζει δυτικά και ανηφορίζει πάλι με ελιγμούς.

Λίγο μετά συναντά μικρό διάσελο (υψόμετρο 940 μ.), γυρίζει νοτιοδυτικά και φθάνει στην τοποθεσία Μακρυά Λάκκα με χαρακτηριστικό καλύβι και στάνη, σε 1.100 μ. περίπου. Από εκεί συνεχίζοντας νοτιοδυτικά διασχίζει διαδοχικά ρέμα και παλιό καλύβι στάνης και σε 1.000 μ. από τη Μακρυά Λάκκα συναντά το μονοπάτι 33 δίπλα σε χαρακτηριστικό πηγάδι. Από εκεί ακολουθώντας αυτό το μονοπάτι προς τα δυτικά η διαδρομή κατευθύνεται προς την Κρεμαστή αντίστροφά από την περιγραφή της διαδρομής Ε33-Χ1. Η διαδρομή καταλήγει στο δρόμο Κρεμαστή – Πελετά (4,5 χλμ. ανατολικά της Κρεμαστής).

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Terms Of Use   Sitemap