Χ3 - Χάρακας – Κυπαρίσσι

Κατηγορία Ορεινή πεζοπορία
Διαδρομή Διάσχιση
Μήκος (μ.) 12.526
Κατάσταση εδάφους (μ.) Μονοπάτι 9.677
Χωματόδρομος 2.787
Ασφαλτόδρομος 62
Υψόμετρο (μ.) αρχή 607
τέλος 225
χαμηλότερο 225
υψηλότερο 990
Συνολική κατεύθυνση πορείας Βορειοδυτική και μετά ανατολική
Δυσκολία 4 (1-5)
Σήμανση ΑΡΑΙΗ

Διαδρομή που χαράχτηκε από τον τοπικό ορειβατικό σύλλογο ΕΟΣΝΑΛ και ξεκινά από το κέντρο του χωριού Χάρακας. Ακολουθεί αρχικά την άσφαλτο προς Λαμπόκαμπο και μετά τον τσιμεντόδρομο, δίπλα στην εκκλησία με το νεκροταφείο του χωριού, με δυτική κατεύθυνση. Λίγο μετά τα γήπεδα αθλοπαιδιών του σχολείου γίνεται χωματόδρομος, αλλάζει κατεύθυνση σε βορειοδυτική, για να φθάσει, αφού αφήσει έναν χωματόδρομο δεξιά κι έναν αριστερά, μετά από 2.800 μ. συνολικά, σε στάνη, όπου και τελειώνει ο χωματόδρομος.

Από εκεί ξεκινά μονοπάτι πάντα με βορειοδυτική κατεύθυνση και σταδιακά μπαίνει σε ελατοδάσος, ανηφορίζοντας με μικρές κλίσεις δίπλα σε μικρό ρέμα. Σε υψόμετρο 970 μ. φθάνει σε πλάτωμα με χωράφια διαμορφωμένα με πεζούλες και μετά από λίγο, 2.200 μ. περίπου από την αρχή του μονοπατιού συναντά το μονοπάτι 33 και το ακολουθεί, πάντα προς τα βορειοδυτικά, για 660 μ. περίπου. Εκεί συναντά χαρακτηριστική μεγάλη λάκκα, εγκαταλείπει το μονοπάτι 33 και αλλάζει κατεύθυνση προς τα ανατολικά. Από το τέλος αυτής της λάκκας, η διαδρομή αρχίζει να κατηφορίζει από μικρό μονοπάτι και αφού περάσει καλύβι στάνης με πηγάδι, συνεχίζει δίπλα σε ρέμα και 3.150 μ. μετά τη μεγάλη λάκκα, συναντά φαρδύ παλιό μονοπάτι, που προς τα δυτικά και αριστερά οδηγεί στην Μπαμπάλα.

Ακολουθεί αυτό μονοπάτι προς τα ανατολικά (δεξιά) συναντώντας υπολείμματα παλιού καλντεριμιού και αφού περάσει χαρακτηριστικές «πόρτες» ανάμεσα σε βράχους, βαδίζει για αρκετό διάστημα στα ριζά μεγάλων κάθετων βράχων και στη συνέχεια κατηφορίζει με πολλούς ελιγμούς, για να καταλήξει μετά από 3.800 μ. στον κεντρικό δρόμο προς το Κυπαρίσσι πολύ κοντά και λίγο πάνω από τον παλιό μύλο με το ξωκλήσι της Παναγίας πριν τον συνοικισμό Βρύση. Στα 600 μ. περίπου πριν το τέλος της διαδρομής, υπάρχει συντομότερη έξοδος (ή είσοδος ανάλογα) σε απότομη στροφή του δρόμου, 1000 μ. περίπου πριν την προηγούμενη.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Terms Of Use   Sitemap