Α1- Τάλαντα - Χαραχιά

Κατηγορία Ορεινή πεζοπορία
Διαδρομή Διάσχιση
Μήκος (μ.) 7.019
Κατάσταση εδάφους (μ.) Μονοπάτι 6.874
Χωματόδρομος 149
Ασφαλτόδρομος -
Υψόμετρο (μ.) αρχή 165
τέλος 2
χαμηλότερο 2
υψηλότερο 165
Συνολική κατεύθυνση πορείας Αρχικά βορειοδυτική και μετά νοτιοδυτική
Δυσκολία 3 (1-5)
Σήμανση ΝΑΙ

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή διαδρομή μέσα στο ρέμα που ξεκινά από τα Τάλαντα και παλαιότερα λειτουργούσαν πάνω από δέκα νερόμυλοι σε μια μικρή σχετικά απόσταση.

Από τον δρόμο του χωριού, βόρεια του κεντρικού που διασχίζει τα Τάλαντα και πίσω από τα γραφεία της πρώην Κοινότητας Ταλάντων και την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, ξεκινά πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στον πρώτο μύλο που έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ακόμη, ενώ ο ευρύτερος χώρος του έχει αναπλαστεί. Στη συνέχεια η διαδρομή συνεχίζει στην κοίτη του ρέματος και σε 450 μ. από την αρχή του μονοπατιού συναντά μικρό καταρράκτη.

Η πορεία συνεχίζεται μέσα από την κοίτη εκτός μερικών εξαιρέσεων που γίνεται από τις όχθες λόγω φυσικών εμποδίων. Σε ορισμένες περιπτώσεις η διάσχιση διευκολύνεται από ασφαλισμένα σχοινιά αναρρίχησης ή καταρρίχησης, που έχουν τοποθετηθεί από τον ΕΟΣΝΑΛ και το τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο. Κατά την διάρκεια της διαδρομής συναντά κανείς περί τους 11 εγκαταλειμμένους μύλους, δείγματα προβιομηχανικών εγκαταστάσεων και της παλαιότερης ευμάρειας της περιοχής.

Στα 2.000 μ. περίπου μετά τον καταρράκτη το κυρίως ρέμα τελειώνει και μετατρέπεται σε ποτάμι καθώς δέχεται τα νερά και από άλλα ρέματα και το τοπίο ανοίγει. Στη συνέχεια ακολουθεί την κοίτη του ποταμού που το καλοκαίρι μετατρέπεται σε δρόμο. Μετά από 4.450 μ. η διαδρομή καταλήγει στην παραλία της Χαραχιάς.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Terms Of Use   Sitemap