Μ1 - Μολάοι – Λάρνακας – Στρογγύλα

Κατηγορία Ορεινή πεζοπορία
Διαδρομή Κυκλική
Μήκος (μ.) 6.479
Κατάσταση εδάφους (μ.) Μονοπάτι 5.147
Χωματόδρομος 576
Ασφαλτόδρομος 1.026
Υψόμετρο (μ.) αρχή 210
τέλος 210
χαμηλότερο 210
υψηλότερο 915
Συνολική κατεύθυνση πορείας Βορειοδυτική
Δυσκολία 3 (1-5)
Σήμανση ΑΡΑΙΗ

Η κυκλική αυτή διαδρομή στο μικρό φαράγγι του ρέματος Λάρνακα και η ανάβαση στην κορυφή Στρογγύλα, δυτικά της κωμόπολης των Μολάων είναι πραγματικά μια αποκάλυψη για τον επισκέπτη – πεζοπόρο στην περιοχή. Αρχίζει λίγο νότια από την κεντρική πλατεία των Μολάων από έναν μικρό τσιμεντόδρομο – υπάρχει σχετική πληροφοριακή πινακίδα – νοτιοδυτικά, που οδηγεί στα παλιά σφαγεία. Μετά συνεχίζει σε διαμορφωμένο πλακόστρωτο μονοπάτι μέσα στο ρέμα του Λάρνακα. Μικρά γεφυράκια και ξύλινα σκαλοπάτια διευκολύνουν την προσπέλαση. Αφού περάσει από έναν πλακοστρωμένο δρόμο η διαδρομή συνεχίζει στο κυρίως φαράγγι και την κοίτη του ρέματος χωρίς πλέον το μονοπάτι να είναι διαμορφωμένο.

Σε ορισμένα σημεία έχουν τοποθετηθεί σχοινιά για την βοήθεια στην αναρρίχηση. Περνά διαδοχικά από τρεις νερόμυλους, οι δύο στην αρχή και σε σχετικά καλή κατάσταση και συνολικά μετά από 1.100 μ. από την αρχή της διαδρομής αφήνει το ρέμα και ανηφορίζει στην δεξιά όχθη του. Σε 150 μ. περίπου φθάνει στο εκκλησάκι της Παναγίτσας. Ακολουθεί για λίγο τον μικρό χωματόδρομο πάνω από το ξωκλήσι και σε 130 μ., σε απότομη αριστερή στροφή, συνεχίζει σε μονοπάτι με βορειοδυτική κατεύθυνση που αρχικά ελίσσεται μέσα σε μια ρεματιά για την ανάβαση στην Στρογγύλα. Μετά από 320 μ. περίπου αφήνει το ρέμα και το μονοπάτι ανηφορίζει ελικοειδώς στην δεξιά πλαγιά. Αφού περάσει κάτω από βράχια σε ακόμη 700 μ. περίπου φθάνει σε χαρακτηριστικό διάσελο, όπου γίνεται διασταύρωση μονοπατιών. Από εκεί μικρό μονοπάτι, 200 μ. περίπου, με ανατολική κατεύθυνση, οδηγεί σε βράχο με σημείο θέας πάνω από τους Μολάους. Η κυρίως ανάβαση στην κορυφή Στρογγύλα συνεχίζει ανηφορικά και βορειοδυτικά στην ράχη της πλαγιάς. Μετά από 1.125 μ. το μονοπάτι φθάνει στην κορυφή, όπου υπάρχει τριγωνομετρικό σημείο και κεραία τηλεπικοινωνίας σε υψόμετρο 915 μ.

Η θέαση προς τον Λακωνικό κόλπο, τον Ταΰγετο, τον Πάρνωνα και την γύρω περιοχή είναι πραγματικά απίστευτη. Η κατάβαση προς του Μολάους γίνεται επιστρέφοντας αρχικά στο διάσελο της διασταύρωσης των μονοπατιών. Από μικρή συστάδα πουρναριών μονοπάτι κατηφορίζει βορειοανατολικά προς ένα ρέμα. Αφού το περάσει, γυρίζει νοτιοανατολικά και μετά από 1.730 μ., βγαίνει σε μικρό χωματόδρομο πάνω από το γηροκομείο της εκκλησίας με το μεγάλο σταυρό, που δεσπόζει των Μολάων. Ακολουθεί τον χωματόδρομο νοτιοδυτικά και σε 440 μ. συναντά τσιμεντόδρομο. Συνεχίζει προς τα αριστερά και δυτικά (δεξιά και ανατολικά προς το ξωκλήσι της Παναγίτσας) και σε 895 μ. καταλήγει στην κεντρική πλατεία των Μολάων από τη βορινή της πλευρά.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Terms Of Use   Sitemap