Η Περσική Στοά

Σημαντικό μνημείο στο χώρο της αγοράς της Σπάρτης ήταν η Περσική Στοά, η οποία, κατά τον Παυσανία (ΙΙΙ, 11, 3) και τον Βιτρούβιο (De Arch. 1, 1, 6), κατασκευάστηκε από τα λάφυρα των μηδικών πολέμων. Το οικοδόμημα αυτό με την πάροδο του χρόνου διαμορφώθηκε και επεκτάθηκε. Σε αυτή υπήρχαν αγάλματα αιχμαλώτων με βαρβαρική ενδυμασία (Περσών) πάνω σε κιονόσχημα βάθρα, που στήριζαν την οροφή του κτηρίου. Από τα αποκαλυφθέντα μέχρι σήμερα μνημεία στο χώρο της ακρόπολης έχει προταθεί η ταύτιση της περσικής στοάς  με τη μεγάλη «ρωμαϊκή στοά» στα νότια του πλατώματος του Παλαιοκάστρου, μνημείο του 2ου αι. μ.Χ. Στο χώρο αυτόν όμως τα αρχαιότερα κατάλοιπα μπορούν να αναχθούν μόλις στον 1ο  αι. π.Χ.

Μια δεύτερη άποψη ταυτίζει την περσική στοά με το μεγάλο οικοδόμημα που ερευνήθηκε, τμηματικά μόνον, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία κατά τα έτη 1964-65, λίγο βορειότερα του «κυκλικού οικοδομήματος». Από τη μέχρι σήμερα ανασκαφική έρευνα του κτηρίου αυτού φαίνεται ότι οικοδομήθηκε κατά τα κλασικά χρόνια, υπέστη πολλές οικοδομικές τροποποιήσεις και είχε πολύ μακρά περίοδο χρήσης μέχρι τον 3ο αι. μ.Χ. αλλά και αργότερα, κατά τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια. Οι διαστάσεις του είναι εντυπωσιακές αφού από το βόρειο τοίχο του οικοδομήματος έχει αποκαλυφθεί, μέχρι σήμερα, τμήμα μήκους 19,5 μ. και από το δυτικό τοίχο, τμήμα μήκους 21,60 μ. Σήμερα είναι ορατή η νοτιοδυτική εσωτερική γωνία του κτηρίου το οποίο ήταν διώροφο προφανώς από τη νότια και ισόγειο από τη βόρεια πλευρά λόγω της κλίσεως του εδάφους. Οι τοίχοι του ήταν κατασκευασμένοι κατά τον πολυγωνικό τρόπο δόμησης στο κατώτερο μέρος και με ψευδοϊσόδομο τρόπο στο ανώτερο. Στο εσωτερικό του κτηρίου κατασκευάστηκαν σε μεταγενέστερη των δύο πολυγωνικών τοίχων φάση ενδιάμεσα χωρίσματα με τον ψευδοϊσόδομο τρόπο τοιχοποιίας. Οπές στους τοίχους, σε κανονικά διαστήματα, υποδεικνύουν την ύπαρξη ξύλινου πατώματος.

Στο χώρο του οικοδομήματος αποκαλύφθηκε χάλκινο άγαλμα των ρωμαϊκών χρόνων Πτην αυτοκράτειρα Ιουλία Μαμαία, σύμφωνα όμως με νεότερες έρευνες η μορφή πρέπει να ταυτιστεί με την Ιουλία Ακυλία Σεβήρα, σύζυγο του αυτοκράτορα Ελαγάβαλου.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Terms Of Use   Sitemap