Τμήμα ρωμαϊκής οικίας (πρώην ιδιοκτησία Ι. Δικαίου)

Το απαλλοτριωμένο ακίνητο πρώην ιδιοκτησίας Ι. Δικαίου βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης και συνορεύει προς βορράν με την επιχείρηση «Ατλάντικ». Η ανασκαφική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο οικόπεδο κατά τα έτη 1964 και 1966, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο χώρος είχε κατοικηθεί συνεχώς από τους αρχαϊκούς μέχρι και τους βυζαντινούς χρόνους.

Κατά την πρώτη περίοδο της έρευνας, στο βόρειο τμήμα του ακινήτου αποκαλύφθηκε τετράγωνο οικοδόμημα επιμελούς κατασκευής, χτισμένο κατά τον ισοδομικό τρόπο από πώρινες λιθοπλίνθους, το οποίο ο ανασκαφέας Α. Δεληβορριάς θεώρησε αρχικά ελληνιστικό ιερό με μετασκευές των ρωμαϊκών χρόνων. Στο νότιο τμήμα του οικοπέδου, και σε λίγο υψηλότερο επίπεδο, αποκαλύφθηκαν επίσης τμήματα οικοδομήματος του 3ου αιώνα μ. Χ., με ψηφιδωτό δάπεδο διακοσμημένο με γεωμετρικά και θαλάσσια μοτίβα.            

Ωστόσο, ύστερα από τη συμπληρωματική δοκιμαστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε την επόμενη χρονιά, ο ανασκαφέας διατύπωσε τν άποψη ότι το τετράγωνο οικοδόμημα, που αρχικά είχε θεωρηθεί ιερό, ήταν ένα αίθριο τετράγωνης κάτοψης που συσχετιζόταν με τα παρακείμενα λείψανα των ρωμαϊκών χρόνων και πιθανότατα όλα αποτελούσαν τμήμα εκτεταμένου λουτρικού συγκροτήματος.

Κατά το έτος 2006 πραγματοποιήθηκαν εργασίες διαμόρφωσης και καθαρισμοί στο απαλλοτριωμένο ακίνητο προκειμένου ο χώρος να καταστεί επισκέψιμος. Σήμερα λοιπόν ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει την τετράγωνης κάτοψης κατασκευή σε επαφή με τον αναλημματικό τσιμεντένιο τοίχο του χώρου στάθμευσης του «Ατλάντικ» και νοτιότερα τα οικοδομικά λείψανα του 3ου αι. μ. Χ. με τα καταχωμένα για λόγους προστασίας, ψηφιδωτά δάπεδα.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Terms Of Use   Sitemap